Bolje za prirodu, zdravlje, a i novčanik. Ja ih radim zadnjih par godina i koristim puno manje kupljenih, a za sada još kupujem neke proizvode (ocat za skidanje kamenca u kupaoni, sprej za pranje stakla i nekad Domestos, iako ga zadnjih par mjeseci nemam doma i Domestos vlažne maramice koje mi super dođu kad nemam puno vremena).

Eco-friendly, prirodni proizvodi za ciscenje doma, eterična ulja, ocat, soda bikarbona, zdrave-navike

Za napraviti svoje proizvode za čišćenje treba vam - alkoholni ocat, eterična ulja, soda bikarbona, staklena bočica s raspršivačem za eterična ulja, za ocat može i plastična (npr. dobro oprana bočica od spreja za čišćenje prozora) i deterdžent za suđe.

Jednako su djelotvorna kao i kupljena sredstva, a puno zdravija. Više o tome kako napraviti prirodni sprej za čišćenje i dezinfekciju svih površina u domu u ovom članku.

Iako u početku treba malo uložiti u eterična ulja, ostale stvari nisu skupe. Eterična ulja se mogu koristi za čišćenje, ali i u kozmetici, pasti za zube, eteričnoj lampi, difuzoru, maskama za kosu...

Samim time kupuje se manje plastike i općenito štetnih kemikalija koje na kraju uvijek završe u vodi i zemlji, pa smo zato bolji i prema prirodi.

Za pranje sudopera dovoljan je ocat i par kapi deterdženta za suđe i tu i tamo dodati malo sode bikarbone koja će ga lagano izribati. Ocat i deterdžent za suđe koristim i za pranje pločica u kuhinji i štednjaka. Nekad na kraju još pošpricam sa sprejem za dezinfekciju s eteričnim uljima.

Ocat koristim i za sjaj posuđa - u bočicu s deterdžentom za suđe dodam malo octa i ako je potrebno pošpricam još dodatno, imam ga u bočici s raspršivačem. S vremenom sam se čak naviknula i na miris, ne smeta mi više toliko, a godinama nisam htjela koristiti ocat baš zbog toga.

Ako se napravi i jedna mala stvar na bolje, s vremenom - postane velika stvar. Slažete se?

Sprej za čišćenje svih površina koristim za sve ostale površine - elemente izvana, iznutra, kvake, stol, stolice, utičnice...
Svaki put možete imati drugi miris u kojem možete uživati ovisno o tome koja eterična ulja stavite, a možete ga koristiti i kao osvježivač prostora.

Eco-friendly, prirodni proizvodi za ciscenje doma, eterična ulja, ocat, soda bikarbona, zdrave-navike

Castile soap je još jedan sastojak kojeg često koristim u prirodnom čišćenju - za podove, napu - odlično skida masnoću, skida kamenac... ali nije mi dobar za pranje suđa ili umivaonika jer pušta masni trag. 

Kako kod vas, koristite svoje proizvode za čišćenje? Koja kombinacija vam je najdraža?