Volim jednostavne recepte koji se sastoje od čim manje kvalitetnih namirnica i zato sam bila oduševljena kad sam pronašla ovaj recept za heljdin kruh. Ima samo 4 sastojka -  heljda, suncokretove sjemenke, voda i himalajska sol. 

Bez glutena, bez pšenice, ulja, kvasca, mlijeka, jaja - jednostavno i ukusno. 

Meni su okus i tekstura super i to mi je nova zamjena za integralni kruh kojeg sam radila do sada. Odličan je u slanim kombinacijama s nekim namazom, uz ručak ili večeru dok u slatkim kombinacijama s npr.pekmezom od smokava ili šljiva ne ide baš, barem meni.

Recept se može izmijeniti, ja sam ga pronašla ovdje i nisam mijenjala jer mi je odličan takav kakav je, a mogu se dodati neke druge sjemenke (npr. bučine, chia...) ili ih izostaviti, začini (bosiljak, origano), sušeni pomidori, masline...

Kruh se radi u 3 koraka i treba ga pripremiti danas za sutra. 

1.korak je staviti močiti heljdu u veću zdjelu s vodom, promiješati i pustiti da odstoji oko 8h. Zatim dobro isprati.

2.korak - prebaciti heljdu u magimix ili blender (ali onda ne blendati previše, dovoljno da se poveže u smjesu) i izmiksati s vodom. Prebaciti smjesu u zdjelu, pokriti gazom i pustiti na sobnoj temperaturi da fermentira najmanje 12h. Staviti močiti suncokretove sjemenke u zdjelu s vodom pa ih pustiti u vodi 12 sati kao i smjesu za kruh.

3.korak - dodati sol i suncokretove sjemenke u fermentiranu smjesu, promiješati (ne previše miješati) i prebaciti u kalup u koji ste dodali papir za pečenje. Smjesa bi trebala imati mjehuriće i moguć je malo neugodniji miris zbog fermentacije, ali nestat će nakon pečenja. Peći oko 1h 10min u pećnici na 170°C. Ako se mjehurići nisu pojavili i ne izgleda kao da je fermentiralo, stavite smjesu u pećnicu čim je upalite da se zagrijava, pa počnite mjeriti vrijeme pečenja od trenutka kad se pećnica zagrijala.

Pečen kruh se može izvaditi iz kalupa odmah i pustiti da se ohladi barem 30-45 min prije rezanja.

Recept je jako jednostavan, jedino treba raditi postepeno, ali meni se isplati jer sam recept za zdravi gluten free kruh tražila dugo, a ovaj mi je odlična zamjena za kruh. 

Spremiti u frižider gdje će trajati oko 4-5 dana.

RECEPT

SASTOJCI

 • 2 šalice heljde (~375 g)
 • 1/2 šalice suncokretovih sjemenki (70 g)
 • 1 šalica vode (250 ml)
 • 1 žličica himalajske soli 

POSTUPAK

 1. korak - staviti močiti heljdu 8h
 2. korak - dobro isprati heljdu i izmiksati s vodom u multipraktiku, prebaciti u zdjelu, pokriti gazom i pustiti da odstoji min 12h da fermentira. Staviti močiti suncokretove sjemenke.
 3. korak - dodati sol i dobro isprane suncokretove sjemenke u smjesu, dobro promiješati, staviti papir za pečenje u kalup i prebaciti smjesu. Peći 1h - 1h 10min na 170 C - vrijeme pečenja ovisi i o pećnici.

VIDEO RECEPT

TIPS

 • ja volim heljdu staviti močiti oko 12h, onda oko 20h izmiksam, stavim močiti sjemenke i drugo jutro oko 9h stavim peći, prilagodite si vrijeme kako vam najviše odgovara
 • kruh se može ispeći, ohladiti, narezati i zalediti pa izvadite kad vam zatreba, može se tostirati da se brže odledi
 • kruh držati u frižideru
 • nakon fermentacije kruh može imati malo neugodniji miris, ali proći će kad se ispeče
 • ako koristite običnu sol dodajte malo manje jer je jača od himalajske