Kruh ne uvrštavam pod zdrave navike, ali ovaj je domaći i od kvalitetnijeg organskog cjelovitog pšeničnog brašna. Ako vam je kruh na meniju, definitivno je bolji izbor od kupljenog kruha punog raznih aditiva.
Puno je ukusniji i zasitniji od kupljenog, ne pada teško na želudac, a dobar je i četvrti dan :)

Kad se stvori navika, skroz ga je lako i brzo napraviti, pogotovo u multipraktiku. Za umijesiti treba manje od 5 minuta, i onda treba pričekati sat vremena da se 'digne'. Neće se baš udvostručiti baš kao bijeli kruh, pa neka vas to ne zbunjuje.

 

Recept se može uzeti kao vodilja, uvijek se može dodati nečega više ili nečega manje, npr. malo bijelog pšeničnog brašna (po mogućnosti organsko i domaće), par žlica heljdinog ili nekog drugog brašna, malo više ili malo manje sjemenki. 
Organsko pšenično brašno nije nešto kvalitetnije ili bolje od "običnog" po sastavu/nutrijentima - svejedno je to bijelo brašno, a razlika je u načinu uzgoja pšenice (bez tretiranja umjetnim pesticidima, kemijskim gnojivom, bez GMO, bez aditiva...).
Ako se stavi pšeničnog brašno, kruh će biti "laganiji" i udvostručit će se pod djelovanjem kvasca. S cjelovitim brašnom se ne udvostruči baš skroz. 
Dovoljno je dodati malo manje od jedne male žličice kvasca.
Pirovo brašno je (meni) neizostavan sastojak, jer da skroz drukčiju teksturu kruha, bude mekši, laganiji i ukusniji. Ali ako ga se stavi previše, kruh može biti presuh, pa se treba igrati i pronaći svoju mjeru.
Vlažnost kruha može se isto određivati sa suncokretovim sjemenkama, pa tako dodati 1, 2, 3 ili više žlica.
Vodu dodavati malo po malo, najprije 2.5dcl pa onda više ako treba. U početku može izgledati kao da treba još vode, ali bolje pričekati oko minutu pa tek onda dodavati još.
Točno vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Meni najbolje ispadne kad pečem 25 minuta normalno, a zadnjih 25 minuta premjestim da grije samo s donje strane jer inače ispadne pretamna korica. Trebalo mi je dugo vremena da pronađem idealnu temperaturu i način pečenja, i još uvijek eksperimentiram, pa treba imati strpljenja ako ne ispadne iz prve :)
Mogućnosti ima puno i kruh će vjerojatno svaki put ispasti drugačiji od prošlog, a ako nekog interesira, mogu napisati još koji recept :)

Po mogućnosti koristiti domaća organska brašna, još bolje iz manjih mlinova. 

 

RECEPT

SASTOJCI

 • 1 tsp lanenih sjemenki
 • 2-3 tbsp suncokretovih sjemenki
 • 3 tbsp pirovog brašna
 • 450g cjelovitog pšeničnog brašna
 • 1 tsp kvasca (i još malo manje)
 • 1 1/2 tsp himalajske soli
 • ~ 3 dcl mlake vode
 • 2 tbsp maslinovog (ili nekog drugog) ulja

POSTUPAK

 1. Povezati sastojke u zdjeli i prebaciti u magimix
 2. Upaliti multipraktik na auto, dodati maslinovo ulje i malo po malo dodati oko 3 dcl mlake vode
 3. Miksati 2-4 min od kad se oblikuje u kuglu
 4. Ako je tijesto jako ljepljivo, dodati još brašna. Ako se ne povezuje u kuglu, dodati vode
 5. Prebaciti u zdjelu, pokriti krpom i pustiti na toplom mjestu da odstoji 30 minuta
 6. Zatim premijesiti kruh, prebaciti u kalup, pokriti krpom i pustiti da odstoji još 30 min 
 7. Peći na 160 stupnjeva, 45-50 minuta.
 8. Kad je pečen, kruh umotati u vlažnu krpu i pustiti da odstoji oko 10-20 minuta - dok korica ne omekša
 9. Pustiti da se ohladi

I to je to. Dobar tek!

Inače izbjegavam gluten iz pšeničnog bijelog brašna, ali ovaj kruh s cjelovitim organskim brašnom mi ne smeta, ako ga ne jedem prečesto. Zato mi se čini da je više stvar u "lošem glutenu" iz loših i nekvalitetnih proizvoda (bijelo brašno) nego u glutenu samom po sebi (osim kod osoba oboljelih od celijakije).

Kako je kod vas, koristite bijelo brašno? Izbjegavate gluten općenito ili se ne zamarate time? Primijetite promjene kad ne jedete?
Podijelite u komentarima! :)

❤ Leona