Uskoro stiže recept za moju najdražu mješavinu začina - talijansku mješavinu začina i za nju mi treba sušeni ružmarin, pa sam odlučila ubrati ružmarin oko kuće i zapisati ovdje 3 načina kako možemo osušiti ružmarin - u dehidratoru, u pećnici i na zraku!

Ružmarin je zimzelena biljka koju možemo brati kroz cijelu godinu, čak i dok cvate. Ipak, idealno bi bilo većinu branja fokusirati na proljeće kada rastu svježi izdanci.
Neki kažu da je ružmarin najukusniji kad se ubere prije početka cvatnje početkom proljeća, a s druge strane neki kažu da je jednako ukusan kroz cijelu godinu..

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

Koju god metodu koristili, osušiti ružmarin je vrlo lako i jednostavno. 

Meni je najdraži način u dehidratoru. Brzo je i sačuva se najviše hranjivih sastojaka jer se suši na nižoj temperaturi u odnosu na sušenje u pećnici (do 42°C).

Druga (brža) opcija je sušenje u pećnici na najnižoj temperaturi koju imamo. To su svejedno uglavnom vrlo visoke temperature, pa nije idealna opcija jer nećemo sačuvati maximum hranjivih sastojaka. Ali je dobra opcija kad nam treba brzo jer ružmarin može biti suh već za oko sat vremena (ovisi o pećnici).

Na zraku treba između 7 i 21 dan da se ružmarin skroz osuši. Točno vrijeme će ovisiti o vanjskoj temperaturi i uvjetima - da li je kiša, suho, toplo, hladno...

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

Kada je najbolje ubrati ružmarin?

Najbolje vrijeme za ubrati ružmarin je ujutro nakon što se rosa osuši i prije najjačeg sunca. Beremo samo zdrave dijelove biljke, oštećene i suhe dijelove ne koristimo.

Treba li ružmarin oprati prije sušenja?

Obavezno. Ružmarin možemo oprati u velikoj zdjeli vode, pa pustiti da se skroz osuši na krpi prije nego stavimo sušiti.

Kako znati ako je ružmarin dovoljno suh?

Ako grančice puknu a ne savijaju se onda znamo da je suh. Osjetit ćemo pod prstima da se iglice lako odvajaju od grančica.

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

Može li se svježi ružmarin zalediti?

Može. Kao i za sušenje, ružmarin najprije operemo, osušimo i onda prebacimo u posude za zamrzivač ili plastične vrećice (izbjegnimo ih kad god možemo - eco friendly).
Zaleđeni ružmarin treba iskoristiti u roku 4-6 mjeseci.

Koliko svježi ružmarin traje u hladnjaku?

Ružmarin će u hladnjaku trajati 10-14 dana.

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

Kako pohraniti sušeni ružmarin?

Sušeni ružmarin možemo pohraniti u zatvorenoj posudi npr. staklenci na suhom i tamnom mjestu. Moramo paziti da je ružmarin skroz suh prije nego ga zatvorimo u staklenku da se ne razvije plijesan.

Koliko sušeni ružmarin traje?

Sušeni ružmarin je najbolje iskoristiti u roku 6 mjeseci, ali može trajati do godine dana.

U kojim receptima koristiti sušeni ružmarin?

Sušeni ružmarin ne može zamijeniti svježi u svim receptima, ali super ide u juhe, umake, variva, mješavine začina kao npr. talijanska mješavina začina, možemo ga posipati po salatama, tjestenini, pečenom/kuhanom krumpiru...

Koliko sušenog ružmarina koristiti kao zamjenu za svježi?

Za otprilike jednu žlicu svježeg ružmarina koristimo jednu žličicu sušenog.

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

3 načina kako osušiti ružmarin:

1. Kako osušiti ružmarin u dehidratoru?

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

Ružmarin najprije operemo u zdjeli vode, protresemo da uklonimo vodu, pa prebacimo na čistu kuhinjsku krpu i pustimo da se skroz osuši prije nego prebacimo u dehidrator.

Osušeni ružmarin onda dodamo na police dehidratora, pa upalimo dehidrator na oko 40°C (ok je između 35°C i 40°C) i neka radi oko 6 sati. 

Pazimo da pustimo dovoljno prostora između grančica, ne želimo pretrpati iako će se ružmarin "stisnuti" kad se osuši.

Nakon 6 sati provjerimo ako se je ružmarin osušio: ako grančice puknu, a ne savijaju se onda je suh. Pazimo da je skroz suh, a ako nije, pustimo da se još dehidrira dok se skroz ne osuši.

Možemo i pustiti dehidrator da radi preko noći.

Kad je ružmarin suh možemo prstima odvojiti iglice od grančica i po želji dodatno usitniti i prebaciti u zatvorene (staklene) posudice.

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

2. Kako osušiti ružmarin u pećnici?

Ružmarin najprije operemo u zdjeli vode, protresemo da uklonimo vodu, pa prebacimo na čistu kuhinjsku krpu i pustimo da se skroz osuši prije nego stavimo sušiti u pećnicu.

Zatim na pleh za pečenje dodamo papir za pečenje, pa oprani i osušeni ružmarin.

Pazimo da pustimo dovoljno prostora između grančica, ne želimo pretrpati, iako će se ružmarin "stisnuti" kad se osuši. 

Pećnicu upalimo na najnižu temperaturu koju imamo. U mojoj je to 40°C, ali za svrhe videa i blog posta sam osušila na 80°C jer mi pećnica koju sam imala prije nije imala tako nisku temperaturu. Trebalo je oko sat vremena da se ružmarin skroz osuši.

Primijetila sam da je ružmarin koji je osušen u dehidratoru mekši i ima malo drugačiji miris nego onaj osušen u pećnici.

Kad je ružmarin skroz suh možemo lako odvojiti iglice od grančica, pa ako želimo možemo ga dodatno usitniti: 1. stisnuti rukama, 2. zamotati u papir za pečenje pa pritisnuti čašom ili 3. usitniti u mlincu za kavu, blenderu, sjeckalici...

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

3. Kako osušiti ružmarin na zraku?

Ružmarin najprije operemo u zdjeli vode, protresemo da uklonimo vodu, pa prebacimo na čistu kuhinjsku krpu i pustimo da se skroz osuši.

Zatim uklonimo malo iglica s grančica tako da imamo dovoljno prostora da možemo zavezati ružmarin u mali buket. Ne želimo zavezati previše grančica odjednom, moraju imati dovoljno prostora da se mogu osušiti.

Sušimo tako da ga okrenemo naopako na suhom, toplom i mračnom mjestu (ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti) da zrak može cirkulirati.

Ružmarinu može trebati od 7 do 21 dan da se skroz osuši, ovisno o vremenskim uvjetima/dobu godine i mjestu gdje sušimo.

I to je to, imamo spreman osušeni ružmarin!

Kako osušiti ružmarin - 3 načina

 

Ako pratite Zdrave Navike neko vrijeme znate da što god mogu (i kad mogu) napraviti doma - napravim jer mi je puno draže nego kupljeno. Tako je i u ovom slučaju s ružmarinom - ima ga za kupiti, ali tu di živim ga ima puno i šteta je ne iskoristiti ga. Doma napravljeno je ukusnije i većinom kvalitetnije pripremljeno nego kupljeno. ALI, nemamo uvijek vremena napraviti doma i onda ćemo kupiti, samo pazimo da je organskog podrijetla.